.

Böngéssz az alábbi témák között, hogy megtaláld a válaszokat kérdéseidre.

A szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, vagy egy rosszul működő rendszer újragondolása kihívásokkal jár. Ezen az oldalon összeszedtük azokat a kérdéseket, amelyek rávilágítanak, hogy milyen kihívásokkal találkozhatunk a szervezés során.

A sikeres szelektív hulladékgyűjtés kulcsa, hogy minden egyes tagja az iskolai közösségnek részt vegyen benne. A motivációt az iskola fenntartója számára az jelenti, hogy ezzel fenntartási költségeket spórolhat meg. A diákok számára a környezettudatosság erősítése adhat motivációt. Továbbá, ha a a szelektív kukákhoz nem kell nagyobb távot megtenni, mint egy vegyes gyűjtőhöz, mindenki könnyebben gyűjti helyesen a hulladékot. Különösen a fiatalabb diákok körében ad motivációt a festés öröme és a lehetőség, hogy valamilyen tárgy kinézetét az iskolában ő maguk alakíthatják.

Minden új dolog megismerése, megtervezése és bevezetése sok idővel jár. Személyes tapasztalatunk, hogy ha az ötlettől kezdi az ember a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését, az is hosszú időt igényel.  Jártasságunknak köszönhetően azonban mára sok olyan dolgot nem kell már nekünk átgondolnunk, amivel az elején sok időt töltöttünk. Ennek a gyakorlati tudásnak az átadásával segítünk az iskoláknak a minél rövidebb implementáció érdekében.

Az oktatás során a tanároknak számos olyan feladata van, ami a tanórákon kívülre esik, és sok időt töltenek el vele. Szerencsére minden közösségben van egy olyan elszánt tanár, akit kiemelten érdekel ez a téma, és ezért szívesen fektet energiát a megvalósításba. Tapasztalatunk szerint a legjobb segítség itt is a diákok részéről jöhet. Ha találunk pár olyan lelkes diákot, aki szintén nagy elszántsággal száll be a megvalósításba, akkor nagy teher eshet le a tanárok válláról.

A szelektív hulladékgyűjtés megvalósításához szükséges edények kiváló befektetések az intézmények számára, hiszen ezek segítségével, ha a rendszer jól működik, az intézmény később kiadásokat takaríthat meg a szemétszállítási költségek csökkentése által, mivel a szelektív hulladék elszállítása (állami) iskolák számára ingyenes. A projekt során nem csak egy szemetes kerül beszerzésre, hanem egy környezeti nevelésre is használható eszközt. A fenntartó így meggyőzhető azzal, hogy e kiadás több célt szolgál, és az intézmény fenntartási költségei is csökkenhetnek.

A megvalósítás során az iskolának a hulladékot elszállító szolgáltatóval kell szerződést módosítania, hogy a megfelelő tárolás után a kommunális hulladék mellett a szelektív hulladék elszállításra kerüljön. Mivel a szolgáltatónak ezt kötelessége megtenni, az iskolának csak az igényeit kell benyújtani, ami után a hulladékszállítási szerződés módosításra kerül.

Igaz, hogy Magyarországon nincsen egységes gyűjtési rend, és ezért előfordulhatnak olyan eltérések, hogy egy szelektíven gyűjthető hulladék Budapesten a kék, míg egy másik városban 

a sárga szemetesbe kerül. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a megfelelő tájékoztatókkal segítsünk az iskoláknak eligazodni a gyűjtési rendben. A hulladék tisztasága, a megfelelő gyűjtés és a csökkentett térfogat (palack összenyomása) alapvető szabályok, amelyekre mindenkinek figyelnie kell. A legfontosabb, amit el kell kerülni, hogy a szelektív hulladékhoz kommunális hulladék keveredjen, mert így a szolgáltató nem fogja elszállítani azt, és ez plusz költséget von maga után.

.

(Visited 66 times, 1 visits today)